Obožavam slatko, verovatno zbog toga i imam jedno deset kila viška. A posebno me oduševi kada kolač ima neki interesantni oblik.

S obzirom da nam se bliži sezona slava, sitni kolači će biti i više nego aktuelni u narednom periodu. Svaka domaćica koja voli da oduševi svoje goste, želi pre svega da joj slatkiši budu ukusni, ali i lepo dekorisani.

Za dekorisanje uvek treba dosta vremena, ali srećom danas imamo silikonske kalupe sa kojima se brzo i lako formiraju sitni kolači, različitih oblika.

Evo jednog lakog recepta za čokoladne kolače koje možete praviti u silikonskom kalupu

Moja mama ima veoma prost recept za jednu vrstu kolača. Za ove kolače je potrebno samo:

  • 1 margarin
  • 200g čokolade za kuvanje, mi koristimo Menaž

Recept: Na laganoj vatri istopite margarin i čokoladu, a onda ovu smesu sipate u silikonski kalup i sačekate da se smesa stegne. Potom izvadite kolače iz kalupa i voala! Jedna vrsta kolača je gotova za samo par minuta.

Čokolada može biti i crna i bela, najbolje je iskombinovati, odnosno napraviti jednu turu crnih i jednu turu belih kolačića. Kolači su posni jer se naša slava, sveti Alimpije, slavi 9. decembra, u vreme Božićnog posta.

Možete i da kupite ,,Menaž” čokoladni preliv, istopite ga prema uputstvu sa pakovanja i topljenu čokoladu prespete u kalupe. Takođe sačekate da se čokolada stegne i izvadite kolače iz kalupa. Ovo je još ukusnija varijanta.

Ako je kalup dublji, pa kolač ispadne veći, možete dodati i jednu višnjicu u kalup, a preko nje prelite čokoladu. Tako će čokoladni kolač imati u sebi višnju, pa će biti i ukusniji.

Kada se kolači izvade iz kalupa, izgeldaju, od prilike ovako:

Foto: kupi me

Oblici koji će oboriti s nogu i vas i vaše klince i vaše goste

Kalup koji moja mama koristi je sasvim običan, silikonski, jednostavnog, okruglog oblika. Prošle godine sam joj poklonila jedan interesantan kalup koji je učinio da se o njenim kolačima govori i na drugim slavama.

Smesu od čokolade smo nalile u ovaj kalup u obliku cvetića i dobili crne i bele ružice od čokolade. Jedini problem je bio što sam kupila samo jedan kalup, pa smo morali da ponavljamo proceduru više puta, a mogla sam da kupim bar tri, jer je koštao nešto više od 300 dinara. Kupila sam ih preko ovog linka.

Ako imate klince i volite da im napravite nešto još simpatičnije, verujem da će vam se dopasti ovaj kalup na sličnu foru.

Kalup ima oblike lava, nilskog konja i medvedića. Zamislite izraze vaših klinaca kada im ponudite čokoladnog lava. Oduševiće se. Kalup sa životinjicama je i dublji, pa će kolači ispasti veći. S obzirom da nisam viđala ovakve kalupe kod nas u radnjama, možete ga poručiti preko ovog linka. 

U ponudi je još mnogo zanimljivih kalupa: cvetići, školjke, zvezdice, voćkice … Na vama je da odaberete kakav oblik želite, mada uvek je dobro uzeti, dva, tri različita pa napraviti više vrsta.

Silikonske kalupe za kolače simpatičnih i neobičnih oblika možete poručiti preko ovog linka, i iskoristite akciju dok traje besplatna dostava!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *