Jela kao što su sarme, kiseli kupus ili podvarak ne treba služiti bez dobre domaće proje.

Tradicionalna proja je četvrtastog ili okruglog oblika ( zavisi od pleha ), pa se po njoj nacrtaju kockice nožem pre pečenja. Nakon što se izvadi iz rerne iseče se na kockice po kojima ste obeležili testo.

Moderne proje, se peku u plehu sa okruglim kalupom, pa tako dobijate manje projice. Takoreći za svakog gosta po jedna.

U ovom tekstu pokazaću vam još jedan, interesantan oblik za spravljanje projica, koji će oduševiti vaše ukućane. Predlažem da ih spremite za svoju slavu ili neki svečani ručak i na taj način oduševite i svoje goste.

foto: srbijanatanjiru.com

Ali za početak da se podsetimo kako se pravi proja.

Kockicu kvasca razmutite u čaši mlake vode.

Zatim uzmite projino brašno. Ako pravite projice za porodični ručak, ne treba vam više od pola kilograma. Sastavite brašno, vodu sa kvascem i kašiku masti.

Po potrebi dodajte mlake vode dok ne dobijete željenu gustinu, i dobili ste testo za proju. Testo ne treba da bude gusto, već malo ređe, kako bi projice bile mekše.

Umesto obične možete koristiti i kiselu vodu.

Specijalni kalupi za projice! Koštaju nešto više od 100 dinara.

Na Aliekspresu možete kupiti ove simpatične kalupe za projice u obliku školjke. U setu su četiri komada različitih dimenzija. Trebaće vam bar tri seta ako planirate da napravite projice za više ljudi, ali s obzirom da im je cena oko 100 dinara po setu, neće vas puno koštati.

Kalupi za projice

Kalupe poređajte na običan, podmazan pleh. Unutrašnjost kalupa takođe podmažite kako bi ste lakše izvadili projice kada se ispeku.

Kada poređate kalupe na pleh, u njih sipajte testo za proju. Možete i da napravite linije po njima nožem, kako bi ste dobili pravi izgled školjke.

Ovi kalupi su napravljeni od aluminijuma. Trpe temperaturu do 210 stepeni celzijusa, tako da nemojte peći projice na nekoj većoj temperaturi.

Dimenzije su im od 3cmx2,8cm, pa do 5,9cmx4,7cm. Dobićete različite veličine projica, što je dobro, jer vam gosti neće pojesti po pola parčeta, a ostatak ostaviti da se baci. Ko želi da pojede malo proje ima i manje parče na raspolaganju.

Kalup možete poručiti preko ovog linka. Imate sreće, jer u ovom trenutku jedan set košta samo 1 dolar, a poštarina za Srbiju je besplata. Iskoristite priliku!!!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *