AliExpress je odlično tržište. Postoji neverovatno velika ponuda proizvoda po veoma pristupačnim cenama.

Ako se držite saveta koji će biti opisani u nastavku, rizik za pokretanje spora ćete svesti na minimum. Ali, šta se dešava kada stvari pođu naopako? Hajde da saznamo.

Kako pokrenuti spor na AliExpress-u?

Zaključno sa danišnjim danom, ja imam 270 porudžbina na AliExpress-u. Nekada je porudžbina podrazumevala slanje nekoliko proizvoda istovremeno; ali da bi pojednostavili ovu priču, reći ćemo da je bilo 270 nezavisnih porudžbina.

Od svih 270 porudžbina koje sam imao, ni jedna jedina se nije zagubila tokom transporta; svih 270 su pristigle na moju adresu, pre ili kasnije.

Samo jednom sam primio oštećen proizvod, a to se desilo zbog lošeg pakovanja (više o tome u nastavku). Treba da znate da paket prelazi veliku put od Kine do vaše države, i da prolazi kroz ruke velikog broja ljudi.

Međutim, bilo je nekoliko slučajeva kada sam morao da pokrenem spor na AliExpress-u. Do sada, od svih 270 porudžbina, sam ukupno imao 6 puta problema sa primljenom pošiljkom.

Kako funkcioniše sistem zaštite kupaca (Buyer Protection) na AliExpress-u?

Svaka kupovina na AliExpress-u je pokrivena (zaštićena) Buyer Protection sistemom. Ova sistem zaštite obično traje 60 dana od trenutka kada je porudžbina napravljena; a od nedavno, još dodatnih 15 dana nakon što potvrdite prijem robe.

Buyer Protection sistem vas štiti u slučaju:

 • Oštećenja paketa tokom transporta
 • Gubitka paketa tokom transporta
 • Da vam je poslat pogrešan proizvod
 • Da ste primili paket koji ne odgovara opisu iz oglasa

Ako imate problem sa bilo kojom od ovih stavki, potrebno je da kontaktirate AliExpress-ov tim za rešavanje sporova (dispute resolution team).

Da biste to učinili, idite na “Orders”, a potom kliknite na “View Detail”.

Zatim na stranici sa detaljima porudžbine čekirajte proizvod i kliknite na “Open Dispute”.

Šta treba da radite kada primite predmet koji ne odgovara opisu iz oglasa?

Pre nego što započnete spor, zapitajte se: “Da li sam potpuno razuman? Da li je vredno toga?”.

Neki problemi nastaju kao direktna posledica nespobosnoti prodavaca, dok su neki problemi izvan njihove kontrole.

Na primer, kada primite predmet druge boje ili veličine (od one koju ste zahtevali), možete očekivati delimični povraćaj novca. Meni se to lično nije desilo, ali izgleda da većina ljudi dobija 20-50% novca nazad. Naravno, visina povraćaja zavisi od cene proizvoda: što je cena proizvoda veća, to će iznos refundacije biti manji.

U slučaju da vam je poslat pogrešan paket, prodavac ima dve mogućnosti:

1) Da vam ponudi potpuni povraćaj novca;

2) Da organizuje povratni transport o svom trošku (ovo postoji samo u teoriji).

Sporovi mogu potrajati i nekoliko nedelja, jer obično podrazumevaju “prebacivanje lopti” između prodavca i kupca. Ovo nije slučaj kada imate A4 account (nalog koji ukazuje da trošite $2,000+ godišnje na AliExpress-u).

Šta treba da radite kada primite oštećen proizvod?

1. Tražite potpuni povraćaj novca. Ako tim za rešavanje sporova proceni da imate pravo na manji iznos, oni će promeniti iznos povraćaja; pa, zašto da radite protiv sebe?

2. Nemojte da pristajete na opciju da vraćate robu o svom trošku. Ako primite pogrešan proizvod, ne bi trebalo da vi plaćate povratne troškove dostave, već prodavac. Međutim, prodavci gotovo nikad ne pristaju na tako nešto. Ako pristanete da pošaljete paket o svom trošku, znajte da se možete naći u nezgodnoj situaciji (može vrlo lako da se desi da se paket izgubi, ili da se ošteti tokom transporta).

3. Pružite sve dokaze, i budite maksimalno ljubazni i koncizni. Slike i video snimci su od pomoći u ovakvim situacijama; zapamtite da je YouTube blokiran u Kini, tako da ćete morati da otpremite video direktno na AliExpress.

Zapamtite, uvek treba da budete dostojansteveni i da poštujete vašeg sagovornika, bez obzira da li se radi o prijatelju, rođaku, ili o osobi sa kojom ste imali nesporazum. Greške se stalno dešavaju kao posledica ljudskog faktora; većina njih se može rešiti civilizovanim dogovorom.

Preuzmite poklon kupon od 4 dolara za nove korisnike

Similar Posts

16 Comments

 1. Pozdravljeni.
  Opravila sem nakup na Aliexpresu v znesku 12,4€ in nato dobila da so mi iz moje kartice 4x trgali ta znesek namesto 1x kar sem zelela?Kako storiti v kontakt z nekom…z prodajalcem?Da se stornirajo 3 zneski in 1 zesek pa ostane.Prosim za pomoc in nasvet.Hvala

  1. Poštovana, prodavca uvek možete kontaktirati tako što ćete mu poslati mejl. Na svakom predmetu stoji i naziv radnje koja vrši prodaju, kao i opcija CONTACT NOW, preko koje možete stupiti u vezu sa prodavcem. Dovoljno je samo da prislonite kursor na naziv radnje i biće vam prikazan meni sa ovom opcijom.

 2. Pozdrav.sta da radim narucila sam neku brusilicu za nokte.stigo mi je broj za pracenje koji nigde ne postoji.a zatim obavestenje da je porudzbina otkazana.sta sad da radim.da pokrenem spor imam jos 40 dana do isteka kupovine.problem je sti je to poklon kartica sa koje sam platila a nju ne mogu dopuniti .da li moze povrat novca na neki drugi ziro racun.sta sad da radim.pozzz

 3. Zdravo,

  kupila sam skoro bezicne bluetooth slusalice preko AliExpress-a i prva dva dana one su obe radile kako treba, ali treceg dana leva je prestala da radi, nikakvo spoljno ostecenje se na njoj ne vidi, kontaktirala sam prodavca i on mi je rekao da je verovatno do baterije koja se ispraznila (iako ih skoro uopste nisam koristila) i da probam da ih napunim sa chargerhead-om koji je ispod 1A, ja takav nisam mogla da nadjem i iskoristila sam jedan od 5A/1A jer sam videla da takav preporucuje u svom oglasu. Slusalice se nisu punile ni 5 minuta i desna jos uvek radi, a leva ne. Meni se slusalice svidjaju i ja bih poslala levu da mi samo nju zameni. Da li sad to znaci da na cenu artikla koja nije mala – 30 evra, sad treba da dodam i troskove isporuke u Kinu, i da jos pritom moj proizvod treba da se zagubi?

  Unapred hvala na odgovoru

 4. Poručila sam 7.10 jaknu koja mi nije stigla a skinuti mi je sa računa. Jako dugo poručujem preko vas i dosta stvari mi nije stiglo ali jaknu sam bas čekala i nije mi stigla. Molim Vas mi odgovorite zašto se to desilo ?
  Vratite mi novac na račun ako mi jakna neće stići. Hvala unapred

 5. Nekoliko godina pazarim na ALLIEXPRESU sve bilo u redu poput clanka iznad.
  Medjutim u zadnjih mesec dana imam tri slucaja da kada se primakne kraj terminu dostave odjednom se pojave oznake da sam Ja potvrdilaprijem,i da je pazar zatvoren.Da se razumemo kupujem robu izuzetno malih vrednosti ,posiljke su nekoliko dolara,(dugmici,tracice-pozamanterija)
  Sta ciniti?

  1. Isti problem se I meni desio. Pise da je haljina isporucena a meni nista nije stiglo, pisala sam ali niko nista ne odgovara.

   1. U ovakvim slučajevima, procedura je sledeća: dakle prvo proverite da li je period dostave istekao. Ne gledajte datum na kojem piše kada će vam predmet biti isporučen, već period dostave ) obično je oko mesec i po dana, do dva meseca )! Opet napominjem, zastoji su učestali tokom Kineske Nove Godine i u tom periodu valja izbegavati kupovinu ukoliko vam nije hitno.

    Ako je period dostave istekao, možete kliknuti na opciju OPEN DISPUTE. Naznačite da vam predmet nije stigao. Biće vam ponuđeno da vam vrate novac ili da vam pošalju ponovo predmet.

    Ukoliko vam prodavac ne odgovori ni posle desetak dana, obratite se korisničnoj podršci Aliekspresa za pomoć. To možete učiniti na opciji HELP / DESPUTES & REPORTS. Ovo učinite samo ako vam prodavac ne odgovara!!!!

  2. I meni se to sada desava, da ne znam gde su proiz odi koje sam porucila a navodno sam primila robu a nisam… Sta uraditi povodom toga? Dal je neka prevara od strane prodavaca iz aliexpressa?

  3. Poštovana, da li vam je omogućeno da kliknete na opciju OPEN DISPUTE?

 6. Pozdrav
  Treba mi necija pomoc, naime pocetkom decembra sam porucila robu sa aliexpresa u vrednosti oko 70 folara, evo proslo je skoro dva meseca, robe nema, broj za pracenje ne postoji u nijdnom registru, uradila sam sve po vasm upustvu za povracaj novca ali odgovor nisam dobila ni posle 7 dana. Sta da radim, moze li me neko uputiti gde i kome da se obratim.

  1. Poštovana, izvinite što kasnimo sa odgovorom! Da li su vam u međuvremenu odgovorili? S obzirom da je u tom periodu bila proslava Kineske Nove Godine, zastoji su vrlo mogući.

 7. Isti problem imam i ja zadnjih mesec dana. Taj dan kada navodno treba da stigne roba oni napisu sami da je vec isporuceno i preuzeto. A nista nije stiglo. O cemu se tu radi? Svi mi pricaju kako porucuju i stize eto cerka i ja porucile par sitnih stvari..maske ukrase…nista

  1. Poštovana, na vašem profilu proverite da li je istekao period isporuke. Na svakom predmetu stoji koliki je period isporuke, obično oko mesec i po dana.

   Ukoliko je istekao, kliknite na opciju OPEN DISPUTE. Biće vam ponuđene dve opcije: ili da vam ponovo pošalju predmet ili da vam vrate novac. Odaberite onu koja vam odgovara.

   Dešava se da se predmet zagubi, ali ne tako često. Ja sam imala jednom prilikom isti problem i novac mi je uredno vraćen. Ako budete imali još nekih dodatnih pitanja, slobodno pišite ovde u komentarima.

 8. Zelim i ja da porucim neke helanke sa allija, ali sad kad citam ove komentare, izgubila sam volju 😭Obicno gledam ocene i komentare, ali i to moze biti fake tako da ne znam vise sta da radim…

  1. Svaki prodavac nastoji da prikaže svoju robu u što boljem svetlu, ali na Aliekspresu je dobro što možete videti i fotografije korisnika, na kojima je proizvod prikazan krajnje relno. Takođe treba gledati i ocene korisnika i komentare. Ako smatrate da su ocene loše i da proizvod loše izgleda, uvek možete pronaći i sličnu robu, boljeg kvaliteta. Konkretno helanki ima baš mnogo vrsta, sigurno ćete naći nešto što vam odgovara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *