AliExpress je odlično tržište. Postoji neverovatno velika ponuda proizvoda po veoma pristupačnim cenama.

Ako se držite saveta koji će biti opisani u nastavku, rizik za pokretanje spora ćete svesti na minimum. Ali, šta se dešava kada stvari pođu naopako? Hajde da saznamo.

Kako pokrenuti spor na AliExpress-u?

Zaključno sa danišnjim danom, ja imam 270 porudžbina na AliExpress-u. Nekada je porudžbina podrazumevala slanje nekoliko proizvoda istovremeno; ali da bi pojednostavili ovu priču, reći ćemo da je bilo 270 nezavisnih porudžbina.

Od svih 270 porudžbina koje sam imao, ni jedna jedina se nije zagubila tokom transporta; svih 270 su pristigle na moju adresu, pre ili kasnije.

Samo jednom sam primio oštećen proizvod, a to se desilo zbog lošeg pakovanja (više o tome u nastavku). Treba da znate da paket prelazi veliku put od Kine do vaše države, i da prolazi kroz ruke velikog broja ljudi.

Međutim, bilo je nekoliko slučajeva kada sam morao da pokrenem spor na AliExpress-u. Do sada, od svih 270 porudžbina, sam ukupno imao 6 puta problema sa primljenom pošiljkom.

Kako funkcioniše sistem zaštite kupaca (Buyer Protection) na AliExpress-u?

Svaka kupovina na AliExpress-u je pokrivena (zaštićena) Buyer Protection sistemom. Ova sistem zaštite obično traje 60 dana od trenutka kada je porudžbina napravljena; a od nedavno, još dodatnih 15 dana nakon što potvrdite prijem robe.

Buyer Protection sistem vas štiti u slučaju:

  • Oštećenja paketa tokom transporta
  • Gubitka paketa tokom transporta
  • Da vam je poslat pogrešan proizvod
  • Da ste primili paket koji ne odgovara opisu iz oglasa

Ako imate problem sa bilo kojom od ovih stavki, potrebno je da kontaktirate AliExpress-ov tim za rešavanje sporova (dispute resolution team).

Da biste to učinili, idite na “Orders”, a potom kliknite na “View Detail”.

Zatim na stranici sa detaljima porudžbine čekirajte proizvod i kliknite na “Open Dispute”.

Šta treba da radite kada primite predmet koji ne odgovara opisu iz oglasa?

Pre nego što započnete spor, zapitajte se: “Da li sam potpuno razuman? Da li je vredno toga?”.

Neki problemi nastaju kao direktna posledica nespobosnoti prodavaca, dok su neki problemi izvan njihove kontrole.

Na primer, kada primite predmet druge boje ili veličine (od one koju ste zahtevali), možete očekivati delimični povraćaj novca. Meni se to lično nije desilo, ali izgleda da većina ljudi dobija 20-50% novca nazad. Naravno, visina povraćaja zavisi od cene proizvoda: što je cena proizvoda veća, to će iznos refundacije biti manji.

U slučaju da vam je poslat pogrešan paket, prodavac ima dve mogućnosti:

1) Da vam ponudi potpuni povraćaj novca;

2) Da organizuje povratni transport o svom trošku (ovo postoji samo u teoriji).

Sporovi mogu potrajati i nekoliko nedelja, jer obično podrazumevaju “prebacivanje lopti” između prodavca i kupca. Ovo nije slučaj kada imate A4 account (nalog koji ukazuje da trošite $2,000+ godišnje na AliExpress-u).

Šta treba da radite kada primite oštećen proizvod?

1. Tražite potpuni povraćaj novca. Ako tim za rešavanje sporova proceni da imate pravo na manji iznos, oni će promeniti iznos povraćaja; pa, zašto da radite protiv sebe?

2. Nemojte da pristajete na opciju da vraćate robu o svom trošku. Ako primite pogrešan proizvod, ne bi trebalo da vi plaćate povratne troškove dostave, već prodavac. Međutim, prodavci gotovo nikad ne pristaju na tako nešto. Ako pristanete da pošaljete paket o svom trošku, znajte da se možete naći u nezgodnoj situaciji (može vrlo lako da se desi da se paket izgubi, ili da se ošteti tokom transporta).

3. Pružite sve dokaze, i budite maksimalno ljubazni i koncizni. Slike i video snimci su od pomoći u ovakvim situacijama; zapamtite da je YouTube blokiran u Kini, tako da ćete morati da otpremite video direktno na AliExpress.

Zapamtite, uvek treba da budete dostojansteveni i da poštujete vašeg sagovornika, bez obzira da li se radi o prijatelju, rođaku, ili o osobi sa kojom ste imali nesporazum. Greške se stalno dešavaju kao posledica ljudskog faktora; većina njih se može rešiti civilizovanim dogovorom.

Preuzmite poklon kupon od 4 dolara za nove korisnike

Similar Posts

1 Comment

  1. Pozdravljeni.
    Opravila sem nakup na Aliexpresu v znesku 12,4€ in nato dobila da so mi iz moje kartice 4x trgali ta znesek namesto 1x kar sem zelela?Kako storiti v kontakt z nekom…z prodajalcem?Da se stornirajo 3 zneski in 1 zesek pa ostane.Prosim za pomoc in nasvet.Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *