AliExpress i eBay su dva dobro poznata onlajn portala za kupovinu. Oba sajta su poznata po ogromnoj ponudi predmeta za prodaju, kao i po vrlo povoljnim cenama. Na eBay-u možete naći sve, od polovnih do potpuno novih proizvoda. U poređenju sa eBay-om, AliExpress ima slabiju ponudu.

Zašto odabrati AliExpress?

Treba da znate da će jedan isti proizvod gotovo uvek biti jeftiniji na AliExpress-u (u poređenju sa eBay-om.) Razlog tome možete naći u činjenici da na AliExpress-u većinom posluju trgovci na veliko, dok na eBay-u uglavnom posluju prodavci na malo.

Ponuda proizvoda kojih nema na drugim sajtovima

Još jedna prednost AliExpress-a je to što on može ponuditi proizvode koji se ne pojavljuju na drugim onlajn portalima za kupovinu. Zaista, u Kini postoje afirimisani brendovi koji se nažalost ne distribuiraju u Evropi (npr. Xiaomi).

Plaćanje

AliExpress podržava gotovo sve debitnih i kreditnih kartica.

Sistem ocenjivanja

AliExpress kontroiliše sve svoje prodavce, i ne ustručava se da onemogući one koji, na primer, nude falsifikovanu robu. Sistem ocenjivanja prodavaca, odnosno prodavnica, vam se može učiniti malo komplikovanim na početku (dijamanti, krune…).

Ovaj sistem je kao mač sa dve oštrice; prodavci će često tražiti od vas da ih ocenite maksimalnom ocenom, čak i ako u slučaju kada niste zadovoljni porudžbinom. Tražiće da ih kontakirate pre nego što zvanično uputite reklamaciju. Ukratko, žele da izbegnu negativne ocene po svaku cenu. Upravo iz tog razloga ćete primati e-poštu (od strane prodavaca) koja će odisati ljubaznošću i predusretljivošću.

Prava i sigurnst kupaca

Veoma bitna stvar prilikom onlajn kupovine su prava i sigurnost kupaca. U slučaju da niste zadovoljni proizvodom ili uslugom, vrlo lako možete da pokrenete spor protiv prodavca. Ja lično do sada nisam imao potrebe za tako nečim (imam oko 50 poružbina na AliExpress-u).

Praćenje pošiljke

Konačno, dolazimo do dela koji opisuje proceduru nakon naručivanja proizvoda. Stvarno mislim da je ova procedura prilično dobra. Ukratko, vaš paket dobije jedinstveni broj pomoću koga možete veoma lako da ga pratite na putu od Kine do vaše države. Ipak, nekada se mogu desiti greške sa sistemom praćenja pošiljki. Na primer, može se lako desiti da paket prođe carinu i da dospe do naše adrese, a da se na sistemu za praćenje još uvek vodi kao da je u Kini.

Šta nudi eBay?

Možemo reći ovako: ono što možete naći na AliExpress-u možete naći i na eBay-u, dok suprotna analogija ne važi. Postoji mnogo veći izbor na eBay-u (svi proizvodi koji nisu napravljeni u Kini). Takođe, na eBay-u možete naći poznate svetske brendove kojih nema na kineskoj onlajn platformi. Ovo je moje lično mišljenje: eBay i dalje vidim kao onlajn platformu za aukcije.

Ako pričama o cenama, onda možemo reći da je isti proizvod – gotovo uvek – skuplji na eBay-u. Što se tiče malih elektronskih kola (ESP, Arduino…), oni su ranije bili jeftiniji na eBay-u. Što se tiče procedure nakon naručivanja proizvoda, možemo reći da je manje precizna u poređenju sa procedurom na AliExpress-u. Ovde samo znamo da je pošiljka poslata i… to je sve što znamo. Ostaje nam samo da čekamo pošiljku i da se nadamo da će sve biti u redu, tj. da pošiljka neće zalutati slučajno na neku drugu adresu.

Kada već pričamo o lošim stranama eBay-a, treba da spomenemo i korisnički intrefejs. Imam utisak da nije napredovao već nekoliko godina. Sa druge strane, može se reći da je sistem ocenjivanja na eBay-u bolji. Prodavci vas neće “maltretirati” da im date maksimalne pozitivne ocene, već ćete ocene dati na osnovu vašeg stvarnog iskustva.

Zaključak

Sada je vreme da donesete odluku. Ja ne želim, i ne mogu da donosim zaključak umesto vas. Ja lično više volim da kupujem na AliExpress-u, i kada kupujem novu opremu i kada kupujem kineske brendove. Takođe, na AliExpress-u su cene jeftinije, a poštarina je vrlo česta besplatna (slanje paketa preko kineske pošte). I na kraju, na AliExpress-u mogu da pratim svoje porudžbine (svi mi želimo da znamo gde je naš paket lociran).

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *