Alibaba.com i Aliexpress.com su dva dobro poznata sajta za onlajn kupovinu koja nude širok spektar proizvoda: odeću, obuću, elektroniku, proizvode za održavanje nege i lepote, mašine, industrijske proizvode, dnevne potrošne materijale… Alibaba je specijalizovana platforma za trgovinu na veliko (preduzeća mogu kupiti robu u većim količinama), a AliExpress je pod-kompanija Alibaba Grupe koja se bavi maloprodajom.

Ključne razlike između ova dva portala se mogu sumirati kroz sledećih nekoliko tačaka:

1. B2B i B2C *

Alibaba.com je globalni B2B portal na kome uglavnom kupuju trgovinske firme, proizvođači i preprodavci. Svi oni kupuju robu na veliko. Sa druge strane, Aliexpress.com je i B2B i B2C portal; na njemu mogu da kupuju i kompanije i pojedinci. U suštini, to je onlajn maloprodajno tržište koje nudi kvalitetne proizvode po povoljnim cenama u manjim zalihama (u poređenju sa Alibabom).

*(B2B-Business to Business , B2C-Business to Consumer)

B2B kupac: Kupci koji kupuju preko B2B portala su više orijentisani na logičnost proizvoda. Lične emocije prema proizvodu nisu uključene u proces kupovine. B2B kupci su fokusirani na to kako im Vaš proizvod ili usluga skraćuju vreme, čuvaju novac i resurse.

B2C kupac: Kupci koji kupuju preko web shopova se za neki proizvod opredeljuju na osnovu koristi koji im taj proizvod donosi. Lične emocije su uključene u kupovinu proizvoda. B2C kupci će biti orijentisani na rezultat ili korist koji Vaš proizvod ili usluga donosi.

2. Namena proizvoda

Alibaba se fokusira na kreiranje proizvoda po narudžbini. Na ovom portalu se nikad ne reklamiraju “gotovi” proizvodi. Umesto toga, proizvodi se kreiraju po želji kupaca.

Sa druge strane, AliExpress ima naglašenu politiku prodaje manjih količina “gotovih” proizvoda. Ovaj portal je prevashodno namenjen pojedincima koji kupuju robu za ličnu upotrebu i potrošnju, kao i malim i srednjim uvoznicima koji ne mogu priuštiti kupovinu većih količina proizvoda.

3. Minimalna porudžbina

Prodavci u Alibabi imaju veće MOQ* zahteve. Oni moraju da kupe određenu količinu od njihovih dobavljača, i da proizvedu najmanje MOQ količinu proizvoda kako bi ostvarili profit. Dobavljači imaju 300 (ili više) jedinica MOQ-a, a zahtevi MOQ-a važe za određenu robu. Stoga, dolazimo da zaključka da su ova ograničenja po pitanju MOQ-a problem i za pojedinačne kupce i za mala preduzeća.

Na AliExpress-u MOQ zahtevi su znatni manji, i obično počinju sa 10 (ili više) jedinica MOQ-a. MOQ ograničenja imaju veliki uticaj na cenu proizovda, što je i sasvim logično. Kada kupujete veće količine (veći MOQ), cena proizvoda je manja, i obratno.

*MOQ (Minimum Order Quantity) – Minimalna porudžbina

4. Cena

Alibaba.com nema fiksne cene. Svaki proizvod na ovom portalu ima opseg cena “od – do”: jedan isti proizvod može se naći i za minimalan novac, ali može se naći i po skupljoj ceni. Sve zavisi od specifikacija kao što su: boja, kvalitet, kvantitet, dimenzije… Naravno, kupcima više odgovara da kupuju MOQ količine proizvoda, s obzirom da su cene tada znatno niže.

Za razliku od Alibabe, na AliExpress-u se ne može pregovarati o ceni proizvoda. S obzirom da su ovde MOQ zahtevi manji, logično je da cene proizvode budu veće. Dakle, kupci imaju slobodu po pitanju minimalne porudžbine, ali zato taj “luksuz” plaćaju malo većim cenama.

5. Kreiranje po narudžbini & Brendiranje

Na Alibabi imate mogućnost dizajniranja proizvoda i kreiranja logoa po vašoj želji. Da bi kreiranje novih proizvoda moglo da počne, kupci moraju jasno da navedu karakteristike proizvoda: boju, materijal, komponente, dizajn i materijal pakovanja, logo…

Na AliExpress-u nema puno mogućnosti za kreiranje proizvoda po naruždbini, s obzirom da je ovaj portal orijentisan ka prodaji “gotovih” proizvoda. Dakle, ovo nije pravi izbor ukoliko želite da kreirate namenski proizvod i da ga brendirate.

Ako kupci žele 100 (ili više) jedinica proizvoda, žele namenski dizajn i logo, žele da trguju na B2B tržištu, Alibaba.com je pravo mesto za njih. Sa druge strane, ako kupci žele manje od 100 jedinica proizvoda, ako su spremni da kupuju po fiksnoj ceni, onda je Aliexpress.com pravi sajt za njih.

Preuzmite poklon kupon od 4 dolara za nove korisnike

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *