Po pitanju sigurnosti i prava kupaca, onlajn trgovina još uvek ima dosta mesta za napredak. Trenutan odnos je takav da na jedan legitiman sajt dolaze stotinu lažnih sajtova; njima se gubi svaki trag onog trenutka kada vas prevare i uzmu vam novac.

Ukoliko želite da budete sigurni u svetu onlajn trgovine, potrebno je da malo istražite sajt na kome želite da obavite kupovinu.

 • Na koji način štiti prava kupaca?
 • Da li je bezbedan?
 • Na koji način rešava pitanja reklamacije i refundiranja novca?

Danas ćemo se detaljnije upoznati sa poznatom onlajn platformom za kupovinu – AliExpress-om.

Šta je AliExpress?

AliExpress je deo Alibaba Grupe (Alibaba Group). Grupa je kineska kompanija za elektronsku trgovinu koja nudi razne maloprodajne usluge za preduzeća i potrošače širom sveta. U aprilu 2016. godine, AliExpress je preuzeo vodećo mesto u svetu elektronske trgovine (nadmašivši Walmart).

Alibaba je lansirala AliExpress kao pod-kompaniju 2010. godine. Ukratko, to je kompanija za onlajn trgovinu koja uglavnom prodaje kineske proizvode. Ako posmatramo Amazon i eBay, možemo slobodno reći da je po pitanju funkcionisanja AliExpress bliži eBay-u. To je platforma koja dozvoljava trećim licima da prodaju svoje proizvode. Dakle, AliExpress ne prodaje svoje proizvode već prodaje proizvode drugih kompanija.

Ovaj sajt je veoma popularan u Rusiji, kao i na području Latinske Amerike.

Zaštita prava kupaca

Kao što smo već rekli, onlajn kupovina nosi određene rizike. Za razliku od klasične kupovine, ovde ne možete videti proizvod uživo pre same kupovine; ne možete da proverite da li je proizvod lošeg kvaliteta; u slučaju kupovine električnih uređaja, ne možete da testirate proizvod kako biste bili sigurni da su sve funkcije ispravne.

Ako kupujute proizvode u prodavnicama sa dobro poznatim brendovima, možete da saznate više o tim predmetima na osnovu onlajn recenzija.

Ali, u slučaju AliExpress-a, gde mnogi jeftini kineski proizvodi nisi dostupni u drugim radnjama, vi ste prepušteni sami sebi. Najverovatnije ćete odluke donositi na osnovu opisa oglasa i fotografija proizvoda. Stoga je veoma važno da sajt ima kvalitetnu politiku zaštite kupaca.

Srećom, AliExpress ima upravo takvu politiku.

Kompanija nudi dve važne garancije:

1. Potpuni povraćaj novca u slučaju da niste primili pošiljku — Ako se desi da uopšte ne primite pošiljku, ili da je ne primite tokom definisanog vremensko perioda (koji je naveo prodavac), možete tražiti da vam se u potpunosti refundiraju sredstva.

2. Potpuni ili delimični povraćaj novca u slučaju da primljeni predmet nije kao u opisu oglasa — U slučaju da dobijete pošiljku koja ne odgovara vašoj porudžbini, imate praktično dve opcije:

a) Možete da pošaljete taj paket nazad, i da tražite potpuni povraćaj novca;

b) Da zadržite taj paket, ali da tražite delimični povraćaj novca.

Rešavanje sporova (reklamacija)

Nažalost, kao i kod drugih sajtova za elektronsku trgovinu, proces refundiranja sredstava nije tako jednostavan. Postoji čitav postupak kroz koji morate proći da biste dobili svoj novac nazad.

Na AliExpress-u proces pokretanja spora (reklamacije) podrazumeva tri koraka:

1) Morate da kontaktirate prodavca i da direktno rešite problem sa njim. Ovo vam je jedina opcija kada pokrećete spor pre nego što porudžbina bude zatvorena, i kada prođe više od 15 dana od zatvaranja porudžbine*.

Ukoliko porudžbina još uvek nije zatvorena, a prodavac odbija da sarađuje, morate da čekate da bude zvanično zatvorena kako biste mogli da rešite problem sa AliExpress-om. Nažalost, ako je prošlo više od 15 dana od zatvaranja porudžbine, a prodavac ne želi da sarađuje, vi nemate nikakvih opcija.

2) Ako još uvek nije prošlo 15 dana od zatvaranja porudžbine, a vi niste zadovoljni prodavcem, možete da pokrenete spor protiv njega. Ovim potezom žalba postaje “zvanična”.

3) Ako niste zadovoljni komunikacijom sa prodavcem, možete podneti žalbu AliExpress-u. On će onda delovati kao posrednik između vas i prodavca u cilju nalaženja rešenja.

* Vreme zatvaranja porudžbine možete videti na stranici “Moje Porudžbine” u odeljku “Status Porudžbine”. Ali pre nego što pokrenete spor, možda treba da kontaktirate prodavce proizvoda, jer su oni obično od pomoći i izvršiće povraćaj ili će Vam ponuditi popust tokom druge kupovine.

Nalaženje prodavaca sa dobrom reputacijom

Najbolji način da kompletno zaobiđete problem – rešavanja sporova i refundacije sredstava – je da nađete prodavca sa velikim brojem pozitivnih ocena. Ako su hiljade korisnika pre vas bili zadovoljni uslugom tog prodavca, vrlo su male šanse da će sa vama biti drugačije.

Feedback stranica

Najbolji način za proveru prodavca je da pogledate njegove dosadašnje ocene od strane kupaca. Potrebno je samo da kliknete na “Feedback” na stranici bilo kog prodavca.

Za svakog prodavca postoji podatak o procentu pozitivnih ocena (positive feedback), kao i Feedback Score.

Feedback Score predstavlja sumu svih ocena konvertovanih u poene. Ocene sa četiri i pet zvezdica vrede jedan poen, tri zvezdice vrede nula poena, a ocene sa jednom ili dve zvezdice donose negativni poen.

Na profilu prodavca možete naći i ocene podeljene po kategorijama: “stanje predmeta odgovara opisu”, “komunikacija” i “brzina isporuke”. Za svaku od ovih kategorija možete videti da li je prodavac ispod ili iznad proseka na sajtu.

Na dnu strane ćete videti ocene i komentare kupaca, poređane po hronološkom redu.

Garancije prodavca

Prodavci mogu ponuditi kupcima posebne mere zaštite prilikom kupovine. Logično, veće garancije od strane prodavca dovode do toga da se osećamo mnogo sigurnije.

Prodavci nude različite garancije za različite predmete. Na primer, ako vidite da prodavac pruža veću garanciju za jedan proizvod, to ne znači da će pružiti istu garanciju za druge proizvode iz njegovog kataloga. Dakle, detaljno se raspitajte o garanciji pre same kupovine.

Prodavci mogu ponuditi četiri tipa garancije:

1. Paket stiže na vreme — Prodavac garantuje da će obezbediti kompletan povraćaj sredstava ukoliko pošiljka ne stigne u definisanom vremenskom roku.

2. Refundiranje sredstava —Prodavac garantuje da će izvršiti kompletan povraćaj sredstava ukoliko stanje predmeta ne odgovara opisu iz oglasa.

3. Vraćanje paketa bez troškova dostave — Prodavac ima skladište u vašoj državi. Možete poslati paket nazad prodavcu bez ikakvih troškova dostave.

4. Originalnost (guaranteed genuine) —Ako kupujete elektronske uređaje, onda treba da obratite pažnju na ovu stavku. To znači da AliExpress garantuje da je taj proizvod original.

Da biste proverili garancije za neki proizvod, proverite “Buyer Protection” informacije u “Quick Info” odeljku. Još jedan način da proverite garancije proizvoda je da kliknete na “Seller Guarantees” ispod same slike proizvoda.

Čuvajte se prevara

Bez obzira na sigurnosne mere koje postoje na AliExpress-u, morate uvek biti svesni da sami odgovarate za svoje postupke.

AliExpress nudi nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da izbegnete prodavce koji žele da vas prevare. Iako svako na osnovu zdravog razuma zna ove informacije, nije zgoreg da ih pomenemo:

Ako je cena previše dobra, znajte da je u pitanju prevara – Ako vidite oglas u kome se nudi najnoviji iPhone za 10$, znajte da za te pare sigurno nećete dobiti taj telefon. Verovatno ćete dobiti iPhone privezak za ključeve. Pažljivo pročitajte sitna slova pre kupovine.

Nikad ne šaljite novac na račun prodavca – Ako prodavac zahteva od vas da uplatu izvršite direktno na njegov račun, znajte da je velika verovatnoća da ćete biti prevareni. Transakcija novca bez posredstva AliExpress-a automatski znači odsustvo bilo kakve garancije, jer u tom slučaju ne podležete sistemu zaštite kupaca.

Ne potvrđujte prijem pošiljke unapred – Nikada nemojte da kažete da ste primili pošiljku pre nego šta je zaista dobijete.

AliExpress je bezbedan

Kineski proizvodi imaju neopravdanu reputaciju slabog kvaliteta i niskih cena. To nije tačno. Mnogi od proizvoda sa AliExpress-a su dobrog kvaliteta, a pritom su povoljniji od ekvivalentih proizvoda iz prodavnica u Severnoj Americi i Evropi.

Što ste tiče sigurnosti, kada kupujete na AliExpress-u, imate isti nivo zaštite kao kada kupujete na Amazon ili eBay-u.

Da li ste kupili nešto na AliExpress-u? Kakvo je vaše iskustvo? Da li ste nekad pokrenuli spor protiv prodavca? Podelite vašu priču u sekciji za komentare.

Similar Posts

2 Comments

 1. Pozdrav
  Vec par godina kupujem na aliexpress-u i mogu reci da sam zadovoljan,.To je jedini sajt gde narucujem robu iz inistranstva.
  Moje pitanje Vama bi bilo: zbog korona virusa kasni isporuka moje posiojke,tj posiljka jos nije ni poslata a proslo je vise od dve nedelje,ako kliknem na ponistavanje cancel order,da li ce mi automatski biti refundiran novac 44$,ili ce taj postupak da traje,kontaktira je prodavca i tako to ?
  Hvala

  1. Pozdrav Branko, izvinite što kasnimo sa odgovorom!

   Ako na trakeru piše da porudžbina još uvek nije poslata, predlažemo da najpre kontaktirate prodavca i da se dogovorite sa njima da li je u redu da otkažete porudžbinu, pošto vam još uvek nisu ništa poslali. Možda nije zbog virusa, možda dobavljaču treba par dana da mu roba stigne na lager, i to se dešava. Aliekspres je zaštitio prodavce tako što im je dao vremenski period u toku kojeg imaju fore da pošalju robu. Nisam sigurna da bi ste imali pokriće ukoliko tek tako otkažete svoju narudžbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *